Minä ja tietokoneeni

whitemacbook

Tulipa tässä mieleen kirjoittaa omasta henkilökohtaisesta tunnesiteestäni omaan läppäriini, kun ikävä kyllä tämä vanha uskollinen MacBook alkaa vedellä viimeisiään. Itse en tullut ajatelleeksi konetta ostaessani, että vuosien aikana siihen näinkin kovin kiintyisin, mutta toisin on käynyt. Opiskelujeni aikana kävin lähinnä yliopiston kirjastossa koneella työskentelemässä, sillä velipojalta peritty vanha Asusin kannettava tietokone ei todellakaan toiminut niin kuin pitäisi. Valmistuttuani sitten toiminkin sellaisissa työtehtävissä, että koneen käyttö oli arkipäivää jo toimistolla, niin pelkkä televisio sitten riittikin seuralaiseksi iltaisin.

Noin reilut kuusi vuotta sitten oli rahatilanne sellainen, että läppärin hankinta ei lompakkoon isoa lovea tehnyt. Monella ystävällä oli siinä vaiheessa jo hankittuna MacBook ja he kehuivat laitteen käyttöystävällisyyttä, joten suuntasin sitten minäkin ensimmäistä kertaa Helsingissä sijaitsevaan Apple Storeen. Kokeilin eri malleja siinä aikani, kunnes tykästyin valkoiseen perusläppäriin, jota itse asiassa ei taideta enää valmistaa!

Käytössä tämä Macbook Core Duo 2,0 (noin 13 tuuman näytöllä) olikin sitten yllättävän hyvä. Työasiat ja kirjoittaminen sujuivat hyvin Macin omalla versiolla Microsoft Wordista, eli Pages -ohjelmalla. Erilaiset toiminnot tekivät työskentelystä helpompaa, kuten hiiren erikoisuudet. Lisäksi Mac on erittäin hyvä viihdekäytössäkin, ja tasokas näyttö on omiaan vaikkapa elokuvian katselulle. Vuodet MacBookin kanssa menivätkin hyvin! Jossain vaiheessa läppärin alla oleva muovisuoja alkoi kupruilla koneen kuumetessa ja kävinkin siitä kysymyssä Apple Storessa, mutta ilokseni minulle kerrottiin kyseessä olevan kyseisen vuoden MacBookeissa oleva valmistusvika, ja asia korjattiin saman tien aivan ilmaiseksi. Sainkin koneen takaisin uudella muoviosalla jo parin päivän päästä.

Viime vuosi taisikin sitten olla jo lopun alkua. Ensin akku hajosi kokonaan, jolloin käytin konetta vain laturin ollessa kiinnitettynä. Vaihto ei ollutkaan mitään halpaa hommaa, mutta hankin uuden akun kuitenkin lopulta. Sen jälkeen alkoi hiiri reistailla, ja pikkuhiljaa myös näppäimistö. Ajattelin, että ehkä koneessa oli pölyä ja kävinkin puhdistuttamassa sen. Tässä vaiheessa aavistelin pahinta ja tallensin koko koneen sisällön ulkoiselle kovalevylle. Nyt ollaan siinä pisteessä, ettei paluuta taida enää olla, sillä kone jumittaa siihen malliin ja Applen asiakaspalvelussakin todettiin, että taitaa kone olla jo liian vanha. Harmi, että tätä mallia ei tosiaan enää tehdä, muuten ostaisin mielelläni toisen vaikka heti! Koneesta on tullut minulle erittäin rakas, mutta ehkä on jo aika jättää hyvästit.