Oman PC:n rakentaminen

Pelikoneiden rakentaminen on todella hauskaa puuhaa. Oletkin varmasti joskus ihmetellyt, miten kaverillasi on esimerkiksi ihan ufon näköinen tietokone, mutta et ole toista samanlaista kaupassa koskaan nähnyt. PC:n kokoaminen on erittäin suosittua puuhaa ympäri maailman, sillä tämän avulla voidaan varmistaa täysi toimivuus, sekä yhteensopivuus. Monethan ns. ”HC” pelaajat rakentavat pelkästään itse koneita pelikäyttöön, sillä he saavat täten uskomattoman paljon tehoa koneistaan irti.

Mikäli ostat kaupasta esimerkiksi 2000€ maksavan Applen tietokoneen, olet luultavasti tehnyt suuren virheen. Voin kokemuksesta kertoa, että 2000€:lla osaava tietokoneen rakentaja tekee sinulle taatusti monta kertaa tehokkaamman PC:n. Onkin hyvä tutustua hieman tietokoneen spekseihin, aina ennen ostopäätöksen tekemistä. Kaupassa on monenlaisia koneita, mutta hintaerot saattavat olla todella hurjia.

Itse ostin esimerkiksi juuri Lenovon läppärin, joka maksoi 1000€. Tarkalleen ottaen 999€, mutta ei pidä viilailla pilkkua. Olin jo ostamassa yhtä erilaista 1400€ maksavaa konetta, kun ystäväni huomautti minua muutamasta seikasta. Esimerkiksi koneen SDD muisti oli puolta pienempi, joka on erittäin tärkeä nykypäivän koneissa. Tämä ns. ”välimuisti” toimii ikäänkuin bufferina kaikelle tekemisellesi, ja tällä tavoin nopeuttaa, tai vastaavasti hidastaa koneesi toimintaa merkittävästi. Onneksi konsultoin kuitenkin kaveriani, säästin 400€ ja sain hinta/laatusuhteeltaan paljon paremman kannettavan tietokoneen.

Mikäli olet kiinnostunut PC koneiden rakentamisesta, ei pidä heti pelästyä, vaikka sinulla ei tästä kokemusta olisikaan. Koneen rakentaminen on TODELLA paljon yksinkertaisempaa, miltä se aluksi vaikuttaa. Netistä löytyy todella simppeleitä ohjeita, joten osien kiinnittäminen ja vaihtaminen ei juurikaan ole sen vaikeampaa, kuin IKEAn pöydän kokominen. Tästä sitten voidaan tietysti olla montaa mieltä, onko se vaikeaa vai ei.

Mikäli onnistut kikkailemaan itsellesi todellisen tehomyllyn, lähes kaikki mitä koneellasi teet sujuu erittäin vaivattomasti ja nopeasti. Itse esimerkiksi kokeilin netticasinolla pyörittää 10:ntä (!) eri peliä samaan aikaan, ja hommassa ei ollut minkäänlaista ongelmaa! Ilmaiskierros-opas.com osoitteesta kävin poimimassa ensin bonukset itselleni, jonka jälkeen aloitin testailun. Pelasin lähes kolme tuntia putkeen, eikä koneeni näyttänyt minkäänlaisen kuumenemisen merkkejä. Tämä siis pelkällä kannettavalla! Kuvittele, miltä tuntuisi pelata supertehokkaalla pöytäkoneella.

Mikäli olet juuri vaikkapa FPS pelien ystävä, on omatekoinen PC lähes pakkohankinta, mikäli haluaa selvää rahansäästöä. FPS pelit totutusti vievät todella paljon tehoja koneelta, joten esimerkiksi näytönohjaimen on oltava huippuluokkaa, mikäli haluat nautinnollisia pelejä pelata. FPS pelit tarkoittavat siis ”First Person Shooter” pelejä. FPS tarkoittaa myös toista asiaa, Frames Per Second. Monet pelit pyörivät 60-100 fps:llä, joka tarkoittaa sitä että ruudullasi tapahtuvat päivitykset menevät 60-100 framea per sekunti. Tämä on erittäin kriittistä, sillä alhainen FPS tarkoittaa sitä, että peli tökkii, eikä grafiikatkaan ole kovin kummoiset.

Jos olet tekemässä itsellesi pelikonetta, suosittelen lämpimästi katsomaan saksalaisilta sivuilta. En valitettavasti tähän hätään muista suoraa osoitetta, mutta google on varmasti apunasi tässä! Saksasta saat tilattua nimittäin todella halvalla, erilaisia tietokoneen osia. Nyt päälimmäisenä tulee tietysti mieleen nämä yleisimmät, eli näytönohjain, virtalähde, näyttö, emolevy, SDD-muistia, hiiri, näppäimistö jne jne. Suosittelen kuitenkin, että tarkistat vielä netistä kokonaisen listan, mitä tarvitset jotta pelikoneen saat rakennettua. Jos et millään tahdo itse onnistua hommassa, suomessa on varmasti myös ATK-foorumeita, jossa pientä nimellistä korvausta vastaan joku rakentaa koneen puolestasi. Onnea koneen metsästykseen, sekä nautinnollisia pelihetkiä sen parissa!