Airbnb, osa 1

airbnb

Esittelyssä tällä kertaa meillä on toinen jakamistalouden taidonnäyte, Airbnb. Se on Yhdysvalloissa jo vuonna 2008 perustettu internetsivusto ja yritys. Airbnb:n kautta kuka tahansa voi ilmoittaa oman asuntonsa, huoneensa tai esimerkiksi mökkinsä vuokrattavaksi. Se onkin kerrassaan nerokas idea, ja toimii melko usein myös käytännössä. Toki poikkeuksiakin löytyy.

Airbnb:n käyttö

Jotta pääsee selaamaan asuntotarjontaa on ensin kirjauduttava Airbnb:n asiakkaaksi. Se tehdään esimerkiksi Facebookin välityksellä. Sivusto on tehty simppeliksi, jotta hitaampikin tajuaa miten löytää tarkoituksiinsa parhaiten sopivat majoituspaikat. Asuntoja voi esimerkiksi valikoida asioiden, kuten hinnan ja sijainnin mukaan. Niitä voi varata vain yhdeksi yöksi tai myös pidemmiksi ajoiksi, ja usein niissä onkin minimiaika mainittuna, joka yleensä on muutama päivä.

Kun itselleen sopiva majoituspaikka on vihdoin löytynyt, omistajalle lähetetään sivuston kautta varauspyyntö. Omistaja saa 24 tuntia aikaa päättää hyväksyykö vuokralaisen. Jos omistaja hyväksyy vuokralaisen, kaupat luonnollisestikin syntyvät. Jos omistaja ei halua vuokrata asuntoa, pitää tietenkin jatkaa asunnon etsimistä. Joka tapauksessa, kun asunnosta on vihdoin onnistuttu tekemään kaupat, alkaa viestien vaihto vuokranantajan kanssa. Siinä käydään läpi muun muassa se, miten ja missä vuokralainen saa asunnon avaimet itselleen.

airbbb

Hyviä puolia

Yleensä Airbnb:stä löytää huomattavasti halvemmat majoitusvaihtoehdot kuin esimerkiksi isojen kaupunkien hotelleista. Aina tämäkään ei tosin pidä paikkansa. Tilaa on joka tapauksessa usein käytössä enemmän kuin verrattuna hotellihuoneeseen. Rahaa säästyy myös silloin, kun valmistaa omat ateriansa huoneiston keittiössä. Tällainen mahdollisuus on ihan huippu etenkin kokkaamisesta innostuneille, jotka pääsevät hakemaan ruokatarvikkeensa vaikka paikallisilta toreilta ja sitten valmistamaan tuoreista raaka-aineista herkullista ruokaa. Jos majoitukseltaan toivoo todella autenttista kokemusta, kannattaa ehdottomasti vuokrata vain yksi huone eikä kokonaista asuntoa. Silloin on mahdollisuus tutustua vuokrantajaan ja ehkä nähdä hänen kauttaan paikallisten arkea.

Huonoja puolia

Vaikka majoituksen varaamisesta on pyritty tekemään mahdollisimman helppoa, on se silti yhä tänäkin päivänä vaikeampaa kuin hotellihuoneen varaaminen. Viime hetken varaamiseen Airbnb ei ainakaan toistaiseksi sovellu, koska palvelussa on jo edellä mainittu 24 tunnin sääntö. Asiakaspalvelu ei ole kovinkaan toimiva, eli ongelmatilanteissa saattaa jäädä melko lailla yksin asian kanssa. Laatunormeja ei myöskään ole, joten takuuta siitä, että saa mitä on tilannut, ei ole. Airbnb:ssä on myös peruutussysteemi, joka on joustava ennen kaikkea asunnon vuokraajan kannalta. Käytönnässä vuokranantaja voi perua syystä tai tosiesta varauksen aivan viime hetkillä, jolloin vuokraajalla tulee kova kiire yrittää löytää korvaava majoitus.

Jatkamme Airbnb:stä vielä myöhemmissä postauksissa, joissa kerromme muun muassa kokemuksistamme kyseisestä palvelusta, ja tarkemmin palvelusta Suomessa. Olkoon tämä postaus vain lyhyt johdanto aiheeseen.