Applen historiaa

apple

Apple on yhdysvaltalainen suuryritys, jonka toimiala perustuu elektroniikkateollisuuteen sekä tietotekniikkaan. Monet ovat varmasti kuulleet Applesta, joka valmistaa iPhone – älypuhelimia, Macbook – läppäreitä, iPad – tabletteja ja paljon muuta. Apple siis suunnittelee, kehittää ja myy kulutuselektroniikkaa, erilaisia ohjelmistoja sekä tietokoneita.

 

Applen perusti Steve Jobs, Steve Wozniak sekä Ronald Wayne jo vuonna 1976. Ensin yrityksellä oli kuitenkin vaikeuksia, sillä yrityksellä oli pulaa pääomasta. Jobs myi oman pikkubussinsa 1500 dollarilla pääomansa kartuttamiseksi, mutta se ei valitettavasti auttanut. Job sai kuitenkin yhteyden sijoittajaan, Mike Markkulaan, joka toi myös hankkeeseen mukaan toisen riskisijoittajana tunnetun Arthur Rockin. Tällöin he saivat kokoon 250 000 dollarin sijoituksen Appleen, ja Apple II – mikrotietokone julkaistiin vuonna 1977.

Vuonna 1984 Apple julkaisi ensimmäisen graafisella Mac Os – käyttöjärjestelmällä toimivan edistyksellisen kotitietokoneen nimeltä Macintosh. Apple toimi aina vuoteen 2007 nimellä Apple Computer kunnes yrityksen nimi lyheni tuttuun muotoon Apple.

Applen historiasta löytyy onia merkittäviä nimiä. Kuten esimerkiksi Macintosh-tietokoneista vastasi tunnettu teknologiakonsultti Guy Kawasaki. Myös yliopistoilla Stanfordilla sekä Carnegie Mellonilla on läheinen yhteys yhtiön tuotekehitykseen.

Applen pääkonttori sijaitsee Kaliforniassa Yhdysvalloissa ja se työllistää tänä päivänä jopa yli 98 000 henkilöä. Applen brändi on listattu maailman arvokkaimpien brändien joukkoon, ja syyt ovat lisattu olevan seuraavat:

  • Tuotteet täyttävät todelliset tarpeet ja ovat käyttäjäystävällisiä
  • Tuotteilla selkeä ja linjakas muotoilu
  • Asiakkaiden ja median annetaan hoitaa markkinointi
  • Tuotteita ei ole kohdistettu millekään yksittäiselle ikäryhmälle

Fortune-lehti on nimittänyt Applen vuonna 2008, 2009 ja 2001 koko maailman arvostetuimmaksi yhtiöksi.