Erilaiset pilvipalvelut

pilvipalvelu

Erilaiset pilvipalvelut ovat olleet jo pitkään suosittuja. Pilvipalveluilla tarkoitetaan lähiverkon ulkopuolista verkkoa, jonne voidaan tallettaa erilaista sisältöä muun muassa kuvia, videoita sekä muita tiedostoja. Tunnetuimpia pilvipalveluita ovat Applen iCloud, Google Drive sekä Dropbox. Palvelun käyttämä pilvi voi olla joko julkinen, yksityinen tai luotettu pilvi, riippuen siitä, kuka pilveä pääsee käyttämään ja kuka sen omistaa.

Pilvipalvelut ovat usein erityisesti yrityksien käytössä, jolloin yritys voi jakaa tietoa monelle eri työntekijälle pilvipalvelunsa kautta. Täten yritys myös varmistaa tietojen säilyvyyden sekä ennaltaehkäisee yritysverkon ja tietokoneiden talletustilan ylikuormittumista. Yritykset käyttävät usein pilvipalveluiden business-versioita, joissa tallennustilaa on usein laajenettavissa jopa kymmeniin teratavuihin saakka. Kuluttajille puolestaan usein riittävät ilmaisetkin pilvipalvelut.

Applen iCloud on kätevä, sillä esimerkiksi iPhonella otetut kuvat tallentuvat automaattisesti pilvipalveluun. Jos puhelin esimerkiksi katoaa niin kuvat ja muut puhelimen tiedot säilyvät tallessa pilvipalvelussa. iCloud synkronoi myös kalenterin, sähköpostin, yhteystiedot, ohjelmat sekä muut dokumentit. Näin ollen esimerkiksi puhelinta vaihtaessa yhteystiedot voi siirtää vaivattomasti pilvipalvelun kautta.

Googlella on myös käytössään oma pilvipalvelu, Google Drive. Google Drive sisältää myös entisen Google Docsin ominaisuudet, jonka avulla käyttäjä voi muokata tiedostoja vaikka suoraan nettiselaimessa. Google Drive on panostanut pilvipalvelun hakupalveluihin, jolloin etsimänsä tiedoston löytää pilven tiedostojen joukosta erittäin helposti. Google Drive on todella suosittu pilvipalvelu erityisesti yrityksien käyttämänä.

Tunnetuin pilvipalveluista on kuitenkin Dropbox. Dropbox ohjelma on saatavilla Windowsille, Macille sekä Linuxille. Dropbox on saanut erityisesti kiitosta helppokäyttöisyydestään. Tosin sen tarjoama ilmainen talletustila, kaksi gigatavua on alhaisempi kuin muilla kilpailevilla pilvipalveluilla.

Ongelmana pilvipalveluiden käytössä voi olla se, että jos henkilö ei omista saman merkkisiä laitteita vaan hän käyttää esimerkiksi kännykkänään iPhonea ja kannettavana Windowsia. Tällöin pilvipalvelut ei välttämättä tue erilaisia laitteita niin hyvin. Usein henkilöt tosin olevat esimerkiksi vannoutuneita Applen tuotteiden käyttäjiä, jolloin sekä puhelin että tietokone on samaa merkkiä.

Pilvipalveluiden yhteydessä käyttäjiä pohdituttaa yleensä myös se, kuinka turvassa pilveen talletetut tiedostot ovat. Käyttäjän tulee olla valveutunut myös pilvipalveluihin ehtoihin, kuten esimerkiksi onko pilvipalveluilla oikeudet pilveen tallennettuihin kuviin tai tiedostoihin.