Musiikkipalvelu Spotify

spotify-logo

Erilaiset striimauspalvelut eli suoratoistopalvelut ovat kasvattaneet suosiotaan huimasti. Ideana on striimata musiikkia, elokuvia tai muuta suoraan internetistä. Tänään esittelyssä on musiikin suoratoistopalvelu Spotify.

Spotify on ruotsalainen musiikkipalvelu, jossa käyttäjät voivat selata valikoimaa artisteittain, albumeittain tai tekemällä itse soittolistoja. DRM-rajoituksien vuoksi musiikkia ei voi kuunnella ohjelman ulkopuolella.

spotify logo

Historiaa lyhyesti

Spotifyä kehitetään jatkuvasti. Spotify AB vastaa kehittämisestä ja sen perustivat Daniel Ek ja Martin Lorentzon. Ennen yhtiön perustamista miehet johtivat tätä ennen bannerimainontaa välittävää Tradedoubler -nimistä yritystä. Spotifyn ohjelmiston kehittäminen aloitettiin vuonna 2006. Vaikka yrityksen pääkonttori onkin Lontoossa, tutkimus- ja kehitystyö tehdään kuitenkin Tukholmassa. Spotify avattiin yleiseen käyttöön lokakuussa 2008. Samaan aikaan avattiin myös kaikille avoin maksullinen palvelu. Samana vuona Spotify ilmoitti myös lisensointisopimuksista monen suuren levy-yhtiön kanssa. Joukko levy-yhtiöitä omistaakin osuuden Spotifysta, mikä on osaltaan syy, miksi Spotify voi jakaa musiikkia ohjelmassaan. Kesäkuussa 2015 TeliaSonera ilmoitti ostavansa 1,4 prosentin osuuden musiikkipalvelusta. Spotify tunnetaan vihreästä logostaan. Kesäkuussa yhtiö vaihtoi mobiilialustoilla vihreän värin aiempaa tumempaan sävyyn, joka heärtti paheksuntaa käyttäjien keskuudessa.

Käyttäjät myös jakamassa

Spotify  toimii osittain vertaisverkkotekniikalla, mikä tekee palvelua käyttävästä henkilöstä myös musiikinjakajan. Spotifyllä on tämän lisäksi myös omia palvelimia, joiden kautta toistetaan osa musiikista. Spotify tukee kaikkein yleisimpiä laitealustoja. Spotifyn itsensä mukaan se tarjoaa musiikkipalveluista laajimman alustatuen. Tietokoneiden Windows-, Mac OS X- ja Linux -ympäristöjen lisäksi palvelu on saatavilla Androidille, Apllen iOS-laitteille, Windows Phonelle, Symbianille/S60:lle, Nokia N9:lle ja Windows Mobilelle.

Spotifyn suosioon vaikittanut sen tavallaan ilmaisuus. Mainosrahoitteisessa versiossa mainoksia soitetaan ajoittain kappaleiden välissä, ja myös itse ohjelmaan on sijoitettu mainoksia. Spotify tarjoaa mahdollisuutta mainoksettomaan Spotify Premiumiin. Premium-jäsenet saavat etuja, kuten ennakkojulkaisuja monien artistien levyistä ja singleistä. Premiumissa äänenlaatu toistettaessa on 320 kbps, kun ilmaiskäyttäjillä se on noin 160 kbps.

Kritiikkiä

Spotifyä kohtaan on esitetty kritiikkiä artistien ja levy-yhtiöiden toimesta liittyen niiden saamiin korvauksiin musiikkinsa käytöstä. Esimerkiksi ruotsalainen Magnus Uggla halusi poistaa musiikkinsa Spotifystä, koska hänen mukaansa kuuden kuukauden aikana hänelle oli maksettu ”saman verran kuin surkea katusoittaja tienaa päivässä”. Norjalainen levy-yhtiö Junior Racing on kertonut saaneensa Spotifyltä kaksi euroa korvauksia siitä, että levy-yhtiön artistien musiikkia oli kuunneltu yli 55 000 kertaa. Spotifyn soitetuin artisti Lady Gaga ansaitsin palvelussa miljoona kertaa soitetusta Poker Face -hittikappaleestaan tekijänoikeustuloja noin 224 euroa.