Tor -verkko salaa selailun

tor

 

Perehdymme tänään hieman erilaiseen selaimeen totutuista verkkoselaimista. The Onion Router eli lyhennettynä Tor on vapaa ohjelmisto, joka mahdollistaa internetin selailun anonyyminä ja sensuurin kiertämisen. Torin idea on mahdollistaa sitä kääyttävien henkilöiden anonyymin internetselaamisen niin, että valtion virastot, yritykset tai muut tahot eivät voi havaita sitä käyttävien sijantia tai tekemisiä. Alunperin Tor -verkon kehittivät Yhdysvaltain lavaston tutkijat vuosituhannen vaihteessa. Sen alkuperäinen tarkoitus oli suojata Yhdysvaltain viranomaisten viestintää verkossa. Laivasto teki kuitenkin verkostaan avoimen kaikille. Tor -selaimen voi ladata netistä Tor -projektin sivuilta, ja selainta voi käyttää ”pimeän netin” eli dark webin lisäksi anonyymiin selailuun.

 

Anonyymiuden kuningas

Tor ohjaa internet-liikennettä yli viidestä tuhannesta solmusta koostuvan maksuttoman, maailmanlaajuisen ja vapaaehtoistyöllä ylläpidetyn verkoston kautta salatakseen käyttäjän sijainnin ja käytön verkkoa valvovilta tai liikennettä analysoivilta tahoilta. Tor -verkon käyttö tekee internet-toiminnan jäljittämisestä takaisin käyttäjään vaikeammaksi. Tor on tarkoitettu sitä käyttävien henkilökohtaisen yksityisyyden suojelemiseksi sekä antamaan heille vapauden ja mahdollisuuden harjoittaa luottamuksellista viestintää peittämällä heidän jalanjälkiään internetissä. Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on luonnehtinut Tor -verkostoa turvallisuuden, nopean vasteajan ja anonyymiuden kuninkaaksi tekemässään huippusalaiseksi luokitellussa arvioinnissa.

Sipulin kerroksien tapainen salaus

Nimityksellä sipulireititys viitataan viestinnän anonymisoimiseen käytettyihin salattuihin sovelluskerroksiin, jotka ovat sipulin tavoin kerrostettuja. Tor salaa alkuperäisen datan – mukaan lukien IP-osoitteen – useita kertoja ja lähettää sen peräkkäisistä ja sattumanvaraisesti valituista Tor -solmuista koostuvan virtuaalipiirin läpi. Kukin solmu purkaa aina yhden salauskerroksen paljastaenainoastaan seuraavan piirissä olevan solmun. Loput salattu data voidaan tämän jälkeen lähettää eteenpäin seuraavalle solmulle. Ketjun viimeinen solmu purkaa sisimmäisen salauskerroksen ja lähettääa lkuperäisen datan kohteelle paljastamatta tai edes tietämättä alkuperän IP-osoitetta. Koska viestinnän reitti on osittain peitetty jokaisessa Tor-piirin hypyssä, tämä menetelmä poistaa minkä tahansa yhden yhteyspisteen, jossa viestinnän voisi deanonymisoida alkuperän ja kohteen tietämisestä riippuvaista verkkovalvontamenetelmää käyttäen.

Poliisi tutkii Tor -verkkoa

Suurelle yleisölle Tor -verkko tuli tutuksi kun Edward Snowden käytti kesäkuussa 2013 sitä lähettäessään tietoja PRISM -ohjelmasta The Washington Post ja The Guardian -lehdille. Suomen poliisi etsii Tor -verkosta merkkejä sisäisistä turvallisuusuhista, kuten joukkosurmien suunnittelusta. Vuonna 2014 Suomen poliisi otti kiinni kaksi nuorta, jotka olivat suunnitelleet iskua Helsingin yliopistoon. Nuoret olivat käyttäneet teon suunnitteluun Tor -verkkoa.