WordPress verkkosivujen pohjalla

Scandicsoft toteutetaan täysin WordPress -pohjaisena. Tänään kerromme siis WordPressistä, joka on yksi erinomainen keino tehdä itselleen blogi tai jopa verkkosivut. WordPress tai lyhennettynä WP on alun perin blogien luomiseen ja niiden ylläpitoon tarkoitettu, avoimeen lähdekoodiin perustuva sisällönhallintaohjelmisto. WordPress on kirjoitettu PHP-kielellä ja se käyttää tietojen tallentamiseen MySQL-tietokantaa, joten se tulee asentaa palvelimelle. Tammikuussa 2015 internetin 10 miljoonasta suosituimmasta sivustosta 23,3 prosenttia käytti WordPressiä. Se on verkon suosituin sisällönhallintaohjelmisto.

WordPressin edeltäjä oli b2/cafelog. Toukokuussa b2/cafelogilla luotuja blogeja arvioitiin olleen noin 2000. Myös b2/cafelog oli ohjelmoitu PHP-kielellä ja se käytti myöskin MySQL-tietokantaa. WordPressin ohella b2/cafelogista haarautui toinenkin vielä nykyisin aktiivisesti kehitteillä oleva blogiohjelmisto b2evolution. WordPressiä on kehitetty vuodesta 2003.

2005 julkaistujen versioiden 1.5 ja 2.0 myötä WordPressistä kehitettiin sisällönhallintajärjestelmän suuntaan, siihen lisättiin niin sanotut staattiset sivut ja kehittyneempi pohjatiedostojärjestelmä. Versio 2.7 myöstä siihen tuli lisäosien automaattinen asennus ja kokonaan uudistettu hallintapaneeli. WordPress on saatavilla myös Android sekä iOS-mobiililaitteille. Kesäkuussa 2010 julkaistusta versiosta 3.0 alkaen WordPressissä on ollut sisäänrakennettu tuki useiden blogien ylläpitoon. Ennen tämän version julkaisua kahden tai useamman blogin luonto edellytti joko erillisiä WordPress-asennuksia tai WordPressin varsinaisesta koodikannasta haaraututetun WordPress MU:n käyttöä.

WordPressin ominaisuuksia ovat muun muassa standardeja noudattavien XML-, XHTML-merkkausten ja CSS-muotoilujen tuottaminen, integroitu linkkienhallinta, hakukoneystävällinen otsikkorakenne, oikoluku, monipuolinen lisäosarajapinta, paluuviitteet, staattiset sivut, kävijöiden esto IP-osoitteen mukaan, tuki avainsanoille ja käyttäjäryhmien luominen.

WordPressin ohjelmiston kehittämistä ohjaavat Ryan Boren, Mark Jaquith, Matt Mullenweg ja Peter Westwood.